Kvinnodagen! Vem är brevbäraren?

Dagens fråga är; vem har lagt den mystiska artikeln i min brevlåda? Idag när jag skulle hämta posten låg en tidningsartikel i facket med rubriken "Forskaren som vågar provocera". Är det någon som roar sig med lite provokation så här på kvinnodagen? Och vilken text sen! Vad fan är detta för hobbyforskare?

"Pappaledighet kan tas ut tillsammans med mamman om det gäller riktigt små spädbarn eller efter att det att barnen blivit minst ett år". Bra ursäkt för män som inte har tid/vill/har råd/orkar vara föräldralediga.
"Kvinnor är i dag generade för att de har en kompetens som bygger på livsuppehållande aktiviteter, att vara omvårdande och empatiska". Jag är inte det minsta generad. Jag kan ta hand om andra och besitta egenskaper som anses vara typsikt "manliga". Liksom det kan vara precis tvärtom. Tänker inte acceptera att någon säger till mig hur jag ska vara på grund av nått jäkla kön!

193810-26

Vad vill hon mig, denna forskare; Annica Dahlström? Jag hävdar, med teoretiska belägg, att alla människor förvisso föds med helt olika genetiska uppsättningar, men att dessa inte har med kön att göra. Gener ger en grund att stå på när man sedan ska växa upp och bli människa. Tyvärr sker inte denna uppväxt så neutralt som jag skulle önska. När vi kommer till världen börjar vi istället genast att socialiseras och formas till att bli just män och kvinnor. Vore det inte underbart om vi istället utifrån enbart våra egna villkor och förutsättningar kunde uppfostras till att bli individer med unika personligheter - oberoende av kön? 

Jag skulle kunna skriva en blogg om enbara detta ämne. Det gör mig verkligen otroligt engagerad och alltför ofta så upprörd! Jag hoppas verkligen innerligt att jag kan hjälpa mina barn att gå sin egen väg och bli självständiga individer, som inte blir begränsade av sitt kön. Men om inte samhället hjälper till kommer det att bli mycket svårt, för att inte säga omöjligt. Nu får det räcka med debatt för ikväll. Godnatt!

Kommentarer
Postat av: msJulia

Det är nog fler än du som vill och faktiskt försöker att uppfostra sina barn könsneutralt. Men för att lyckas så krävs det ju att hela samhället förändras. En vecka på dagis kan ju förändra flera års uppfostran...

Själv så tycker jag självklart att vi skall vara jämställda i samhället, oavsett kön. Men jag tycker också om att bejaka min kvinnlighet och jag vill att "mina män" verkligen skall vara män! Hela charmen med att det finns två olika kön är att vi är olika, både fysiskt och psykiskt och det är inget jag vill ändra på.
Sen behöver absolut inte alla människor hålla sig till normerna för vad som är manligt respektive kvinnligt. Vi är alla olika och attraheras av olika saker... Thank god!

Postat av: Evelina

Jo, jag vet. Det är ju det som är problemet, att det inte spelar ngn roll vad jag gör egentligen så länge samhället fortsätter att upprätthålla könsrollerna! Jag är ju medveten om att vi är olika fysiskt, men det jag hävdar är att människor förvisso är olika även psykiskt men att detta överhuvudtaget inte har något att göra med om man är man eller kvinna!

2007-03-09 @ 08:31:23
URL: http://evelivet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback